Acoperământ baroc pentru masa altarului

Descriere

Acoperământ din mătase verde, nedublată, pictată, păstrat fragmentar, datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Partea frontală este delimitată de un chenar triplu (negru-auriu-roșu) urmat de o ghirlandă dreptunghiulară de flori multicolore din care se desprind două brațe mediane. În cele patru sferturi ale câmpului frontal este reprodusă o parafrază biblică, baza euharistiei : Nehmet hin[n] und esset dies ist= mein Leib. Tinket dies ist mein Blüt. Math. C 26, 26 V ( Luați, mâncați; acesta este trupul meu. Beți; acesta este sângele meu. Matei, 26:26). Central, într-un medalion oval încadrat de un chenar cu decorație barocă, este reprezentat Isus stând în picioare, îmbrăcat într-un veșmânt roșu cu o mantie albastră, în fața unei mese goale cu farurii (simbolul cinei cea de taină) și ținând în mâna stânga un potir de aur din care iese o ostie, iar cu mâna dreptă facând gestul bincuvântării.

Fișă articol:

Tip: Acoperământ pentru masa altarului
Autor/Atelier: Atelier transilvănean
Datare: A doua jumătate a secolului al XVIII-lea
Localizare: Făgăraș, Transilvania, România
Material: Mătase verde, tempera, praf de aur
Tehnică: Acoperământ baroc pentru masa altarului din mătase verde cusută și pictată în tempera
Dimensiuni: L: 190 cm, l:100cm
Inscripții: Pe fața acoperâmântului, în limba germană: Nehmet hin[n] und esset dies ist= mein Leib. Tinket dies ist mein Blüt. Math. C 26, 26 V ( Luați, mâncați; acesta este trupul meu. Beți; acesta este sângele meu. Matei, 26:26)
Categorie:
Colecție: Parohia Evanghelică C. A. Făgăraș
Istoric: Acoperământul provine din veche biserică evanghelică din Făgăraș. A fost fixat pe masa altarului în secolul al XIX-lea, acoperit cu un alte acoperământe de început de secol al XX-lea bătut în cuie, la rândul lui acoperit cu textile contemporane. A fost descoperit și extras în vara anului 2016.
Loc de păstrare: Informație disponibilă doar utilizatorilor înregistrați!

Post a comment

Asociația Renascendis © Toate drepturile rezervate