Biserica evanghelică din Făgăraș/ Fogarasch

Făgărașul este unul din orașele multietnice transilvănene care a găzduit și găduiește o comunitate săsească numeroasă. Deja în secolul al XVI-lea, de când datează cele mai vechi documente păstrate în arhiva parohială evanghelică și biblia germană în ediția Hans Luft (1545), comunitatea era solidă. Dacă în 1671, de când datează cea mai veche cană de cositor a parohiei, este posibil ca slujbele să fi fost încă ținute într-o casă de rugăciune, în 1698 exista cu siguranță o biserică evanghelică în Făgăraș, deoarece croitorul Johannes Fabrius îi donează o nouă cană liturgică de cositor.

Biserica evanghelică actuală a fost construită în 1843, pe locul bisericii mai vechi, sub serviciul preotului Andreas Wellmann și cu sprijinul căpitanului districtului Făgăraș, Carl von Brukenthal. Stilul extrem de simplu cu influențe neo-clasice este accentuat de ritmicitatea arhitecturii și monumentalitatea construcției – o biserică hală, cu turn clopotniță la capătul nordic și fără absidă.

Din biserica veche au fost transferate altarul, baldachinul amvonului, cristelnița, o statuie din lemn policrom a apostolului Pavel și trei pietre de mormânt (păstrate în vestibulul bisericii), precum și două lăzi din secolul al XVIII-lea.

Altarul, realizat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost la origine baroc și a trecut printr-o transformare odată cu mutarea în noua biserică. Originale sunt cu siguranță panoul pictat al scrinului, crucifixul, capetele decorative de îngeri și cele două aripi cu vrejuri și câte un personaj, în prezent înlăturate din cauza deteriorării. Foarte probabil și statuia apostolului Pavel a făcut parte din altarul baroc. Unul din stâlpii care susține spatele altarului păstrează urme de pictură și probabil provine de la o emporă a vechii biserici. Baldachinul amvonului se păstrează într-o stare foarte bună și este realizat într-o manieră foarte îngrijită și destul de prețioasă pentru a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Coronamentul său este terminat cu un pelican ce-și hrănește puii.

În vara anului 2016, la cercetarea mesei altarului, au fost descoperite sub mai multe acoperăminte o spectaculoasă față de masă barocă din mătase pictată și o scândură cu pictură decorativă provenită de la o bancă din vechea biserică.

Cristelnița cu capac-pupitru a fost realizată în 1795 și renovată în 1845.

În biserică se păstrează și un frumos portret, în ulei pe pânză, de patriciană – Catharina Bangot, realizat în 1815, și portretul în creion și cărbune al preotului Andreas Wellmann.

Strana preotului, realizată în stil neo-clasic, a fost inițial vopsită în vernil, cu elemente decorate cu foiță de aur. Sub vopseaua actuală păstrează o inscripție de donație a lui Carl von Brukenthal, iar pe o laterală blazonul realizat în basorelief al acestuia.

Orga bisericii datează din 1878 și este perfect funcțională.

În biserica din Făgăraș au fost aduse pentru păstrare și restaurare orga Prause din 1780 și un pupitru pictat din 1766 de la biserica din Felmer.

Turnul cu ceas găzduiește trei clopote, cel mare fiind turnat în 1804.

  • Galerie foto:

  • Perspectivă sudică

  • Vestibul sub turn

  • Altar

  • Amvon

  • Orga Prause (Felmer, 1780)

  • Empora vestică

  • Clopot (1804)


  • Colecție:

Acoperământ baroc pentru masa altarului