Biserica fortificată din Felmer/ Felmern/ Felmér

Satul Felmer/ Felmern/ Felmér este unul din satele transilvănene cu cea mai veche atestare istorică. Numele apare menționat într-un document din anul 1206, ceea ce înseamnă că satul a fost, foarte probabil, înființat în primul val de colonizare germană din sud-estul Transilvaniei.

Construcția bisericii evanghelice fotificate din Felmer a fost considerată de istoricii de artă ca fiind începută pe la mijlocul secolului al XIII-lea. Din cauza absidei semicirculare la exterior, s-a emis opinia că planul inițial ar putea fi al unei basilici romanice. Cu toate acestea, în urma unor cercetări recente, s-a demonstrat că forma actuală a absidei se datorează unor cămășuiri de consolidare, absida fiind poligonală la interior. Toate acestea și multe alte elemente fac cronologia bisericii incertă.

Câteva resturi de pietrărie gotice aparente, precum și unele apărute în urma cercetărilor de parament din anul 2016 demonstrează transformarea și extinderea probabilei basilici romanice în secolul al XV-lea, posibil odată cu fortificarea edificiului. Spre deosebire de alte biserici din zonă, nava este puțin înălțată, iar pereții podului sunt dotați cu guri de tragere. În secolul al XV-lea este construită și fortificația din jurul bisericii, întărită, până în secolul al XVII-lea, cu cinci turnuri – patru de plan pătrat și unul de plan octogonal.

Ultima extensie a bisericii a avut loc la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când nava a fost lipită de turnul vestic, înălțat cu două etaje și transformat în clopotniță. Tot în secolul al XVIII-lea, peste turnul de poartă a fost construită o școală. În 1904, școala și turnul octogonal au fost demolate pentru a face loc unei noi școli, astăzi în ruină. Turnurile de pe latura nordică, cu parterul îngropat din cauza depunerilor de pământ și moloz, au fost folosite de comunitate pentru păstratea slăninii. Cel nord-vestic este folosit în continuare.

Multe piese din mobilierul bisericii datează din secolul al XVIII-lea și sunt pictate pe sub stratul actual de vopsea. Altarul baroc a fost devastat, iar panoul pictat a fost furat după anul 2000. Orga din 1780 a fost salvată prin mutarea ei în biserica evanghelică din Făgăraș. Strana preotului din 1766  poartă o frumoasă inscripție de înzestrare.

Pe peretele nordic al corului a fost descoperit recent tabernacolul medieval cu ancadrament gotic din lemn, unicul păstrat în Transilvania.

Biserica evanghelică din Felmer a fost preluată în administrare de Asociația Renascendis și inclusă într-un proiect de restaurare și revitalizare. Peste drum de biserică se află casa parohială transformată în sediul unui centru de management al parimoniului și al unui centru comunitar.

  • Galerie foto:

  • Perspectivă sud-vestică

  • Biserica în anii 1960

  • Vedere spre altar (2012)

  • Vedere spre altar

  • Coronamentul altarului

  • Vedere spre empora vestică

  • Perspectivă nordică

  • Turnul nord-estic


  • Colecție: