Resturi și rosturi. Comori uitate ale comunităților săsești din jurul Făgărașului

De peste 850 de ani Transilvania este patria sașilor. Greutățile prin care a trecut însă populația săsească în ultima sută de ani au determinat majoritatea covârșitoare a acesteia să părăsească Transilvania căutând o viață mai sigură pentru copii. Germania, Austria, chiar și Canada sau Statele Unite ale Americii le-au devenit casă departe de acasă. În urmă au rămas puțini și bătrâni. Prea puțini ca să poată duce mai departe uriașa moștenire lăsată de sași Transilvaniei.

Bisericile fortificate săsești sunt din ce în ce mai cunoscute, deși multe sunt în stare critică de conservare. Eforturile pentru salvarea și promovarea lor, pentru integrarea turistică cresc de la an la an. Din ce în ce mai multe proiecte, mai mici și mai mari, prind contur în jurul acestor bunuri comunitare și readuc viață acolo unde nu mai exista speranță. Problemele patrimoniului construit al sașilor, deși majore, sunt mai mult ca niciodată în atenția specialiștilor și a publicului.

Dar asta nu este tot. Moștenirea culturală a sașilor nu înseamnă doar biserici, fortificate sau nu. Înseamnă și obiecte. Obiecte păstrate în biserici, în turnuri, bastioane sau în case parohiale. Oricine vizitează o biserică săsească nu poate să nu observe altarele monumentale, băncile și stranele pictate, orgile, cristelnițele și amvoanele, covoarele, lăzile și steagurile care umplu interioarele austere. Poveștile lor însă, de cele mai multe ori, ne scapă. Orfevrăria, cositoarele, textilele de cult și multe alte obiecte mici, dar de o valoare nemăsurabilă, sunt ascunse privirilor. Păstrate sub cheie în biserici sau case parohiale, de multe ori luate de îngrijitori acasă, toate aceste comori nu apucă să-și spună povestea. Micșorarea dramatică sau chiar dispariția multora dintre comunități a dus la pierderea evidenței inventarelor parohiale. Obiectele și-au schimbat locul de atâtea ori într-un timp prea scurt încât uneori li s-a pierdut urma. Altele și-au pierdut urma prin trecerea vremii sau pierderea utilității pe când încă existau comunități. Indiferent de situație, toate aceste bunuri culturale trebuie regăsite și puse în siguranță, trebuie să li se dea sens și să fie lăsate să dea sens din nou.

Asociația Renascendis, administrator al bisericii evanghelice fortificate din Felmer, își dedică bună parte din activitate construirii unei infrastructuri de management al patrimoniului cultural care să sprijine Biserica Evanghelică C. A. din România. Fenomenul de diminuare, uneori până la dispariție, care a afectat toate comunitățile săsești din România a pus Biserica Evanghelică în situția de a nu putea administra de una singură vastul său patrimoniu construit și mobil. Deoarece intervenția pentru salvgardarea obiectelor istorice și de artă este cea mai la îndemână și poate fi rapidă, pentru că obiectele sunt cele mai expuse riscurilor de degradare, furt sau distrugere, iar asigurarea primară a integrității acestora necesită eforturi mai mici chiar decât restaurarea unei singure biserici, am hotărât să intervenim.

În parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. Făgăraș am construit și derulat proiectul Resturi și rosturi. Comori uitate ale comunităților săsești din jurul Făgărașului. Prin proiectul pilot, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, au fost inventariate, documentate, fotografiate și sunt publicate online toate bunurile culturale mobile și componentele artistice deținute de cele nouă parohii din Făgăraș/ Fogarasch, Felmer/ Felmern, Bărcut/ Bekokten, Rodbav/ Rohrbach, Seliștat/ Seligstadt, Șoarș/ Scharosch bei Fogarasch, Jibert/ Seiburg, Lovnic/ Leblang și Șercaia/ Schirkanyen.

Mai mult, Asociația Renascendis încearcă să construiască o infrastructură capabilă să ofere soluții corecte de depozitate, conservare, restaurare, expunere și promovare pentru obiectele aflate în pericol de degradare.

Cercetările efectuate în cadrul proiectului aduc multe informații de specialitate noi, reușind să identifice și obiecte de mare valoare complet necunoscute. Printre acestea se numără un acoperământ baroc de altar din mătase pictată de la Făgăraș, elemente de pietrărie medievală de la biserica din Șoarș, sau altarul baroc al vechii biserici din Jibert.

În cadrul proiectului a fost organizată și o expoziție cu o selecție de 25 de fotografii realizate în timpul cercetărilor pe teren, care surprind o serie de detalii din interioarele și exterioarele bisericilor. Expoziția propune un mod de vizitare deosebit, cu accent pe observarea detaliilor, atrăgând în același timp atenția asupra necesității de a proteja și obiectele, nu numai clădirile.

O altă componentă importantă a proiectului este cea educativă, de transformare a  patrimoniului în mijloc de învățare și de integrare a culturii săsesti în viața comunităților actuale. Astfel, în cadrul proiectului a fost realizată și o carte de colorat pentru copii cu o selecție din obiectele cercetate, care a fost folosită în cadrul atelierelor interactive organizate pentru copiii din Felmer, Șoarș și Bărcut, în parteneriat cu Școala gimnazială Șoarș.

Tot în cadrul proiectului a fost realizată și o hartă turistică a zonei cercetate.

Partener: Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş

Proiect realizat cu sprijinul HeimatOrtsGemeinschaft Felmern, HeimatOrtsGemeinschaft Rohrbach, HeimatOrtsGemeinschaft Scharosch bei Fogarasch.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Post a comment

Asociația Renascendis © Toate drepturile rezervate